2013 - Året som revolutionerade hela min värld

Januari
Januari startades med årets godaste frukost som innehöll både tårta, goda mackor och frukt. Det kändes nästan som att jag firade någonting, även fast jag inte säkert vet vad exakt det var jag firade. Kanske firade jag att jag nu hade chansen att börja om på nytt. Och även fast jag hade bestämt mig själv att det är nu saker och ting ska förändras (för ni vet ju vad alla säger, nytt år nya möjligheter) så gjorde jag ingenting åt de saker jag ville göra något åt. Januari innehöll även de första nationella proven vilket innebar en sjuk press och massa stress. Jag flydde in i massvis med serietittande, bland annat började jag se The Vampire Diaries och jag bara såg och såg tills jag ledsnade och var tvungen att återgå till det som egentligen var viktigt. Jag valde till gymnasiet samt redan nu räknade ned dagarna tills jag skulle gå ut grundskolan fredagen den sjunde juni. 
 
Februari
Började läsa manus på kulturskolan och kunde äntligen börja andas igen, kulturskolan blev nu mitt andra hem för några månader framöver och där mådde jag så himla bra. Var extremt skoltrött och påväg att ge upp vid flera tillfällen, men tog mig i kragen och försökte göra saker bättre. Gick på måndagskonsert på Lillan medan Kristian Anttila värmde Luleås alla frusna hjärtan för ett tag. Jag firade även alla hjärtans dag med en fin vän, åt semlor hemma hos min bror på skurholmen samt skrev klart alla mina svenska nationella prov. Februari kändes bara som en övergångsmånad, från något mörkt till något ljusare, ungefär. Också åkte jag till Övik för att spendera sportlovet där, samt åkte på en rejäl förkylning som inte verkade vilja göra slut med mig. Förstod mig inte på den förkylningen.
 
Mars
I mars började faktiskt saker kännas ljusare. När jag kom hem från Övik hade Luleå börjat tina upp, och i takt med att solens strålar äntligen trädde fram så började någonting tina upp inom mig likaså. Något slags hopp, tror jag. Jag träffade massa vänner ifrån olika delar av Europa tack vare ett skolprojekt, och speciellt två tjejer ifrån Kroatien som bodde hos mig en vecka. När dom åkte kändes allt bara tomt. Men var så glad att jag fått lära känna dom och sådär. Kulturskolan var fortfarande mitt andra hem och blev någon slags tillflyktspunkt. Det var där jag kände mig som mest hemma och där jag hade flera av mina fantastiska vänner. 
 
April
Åh, april, jag vet inte vad jag ska säga riktigt. Kanske bästa månaden på året, åtminstone den viktigaste. Jag repade flera timmar och dagar i streck inför en föreställning som även gick av stapeln den tjugonionde april. Hör du mig? - en händelse jag aldrig kommer glömma. Även fast vi torkade varandras tårar efteråt och allt kändes så tomt så var jag så jävla glad. Härmed var min kulturskoletid i livet över och det kändes ändå bra på något sätt, att jag var redo att börja om på nytt, vända blad och starta ett nytt kapitel. I april tog jag också årets första cykelturer klädd i endast ett par strumpbyxor, åt lunch i solen, funderade samt såg Tree Things på lördagsrock för första gången, ovetandes vad som komma skall. 
 
Maj
Som jag sa så var det dags att vända blad, och det var precis det jag gjorde. Här började en ny era i mitt liv. Kom närmre mina nya vänner och speciellt en som jag i nuläget inte vet vad jag skulle gjort utan. Min syster, min andra halva. Jag förvånade även mig själv med att sitta på ett flygplan till en annan del av världen till en helt främmande familj för att bo där i en vecka, den veckan som resulterade i att bli världens mest fantastiska vecka. Jag lärde känna många nya otroliga människor och gjorde så mycket saker som jag annars inte skulle vågat. Men så var maj väldigt jobbigt också, jag kom hem till Luleå och då kändes allt så tomt. Bröt ihop i skolan en helt vanlig onsdag bara för att jag var så medveten att även fast alla säger att jag kommer träffa mina vänner igen så kommer jag inte det. Det kändes som att någon hade dött. Skrev ner några rader i mitt skrivhäfte, hur överlever man att stå mittemot en av sina bästa vänner, krama om varandra för absolut sista gången och sedan skiljas åt med tanken på att man förmodligen aldrig kommer att ses igen? Jag vet fan inte. Rev ut orden och proppade ner dom i min väska och den blev allt tyngre. Jag har burit med dom enda sedan dess, och kommer alltid göra det. Annars så firade jag födelsedagar, sjöng med Mörkret och började klä mig barbent och försökte att se det ljusa i saker och ting. 
 
Juni
Juni, juni, juni. En månad som bjöd på massvis med lättnad och frihetskänslor, så härlig månad. Värmen svep som ett tjockt täcke över Luleå och  det var bara härligt tycker jag. Värme var det enda jag behövde, och att gå ut grundskolan såklart, och det gjorde jag också! Efter nio, nio hela jävla år i grunskolan var jag nu klar!! Världens bästa känsla. Jag firade också min Erland som tog studenten och efter det begav mig till min egna skolavslutning för att sjunga Tricks of the Trade och sedan ha en helkväll med alla nior. Jag var inte ledsen alls, inte någonstans, bara jävligt lycklig. Äntligen. Också hade jag massvis med picknicks, firade älskade Lovisa som fyllde sjutton samt tittade på alla fina treor som var så otroligt snygga på balen!
 
Juli
Jag lyckades äntligen, i juni månad, finna sommarpirret inom mig. Luleå Hamnfestival drog igång! Det var inte så himla roligt dock, men en sak som var kul var när min pappa och hans gamla band Mortal Men hade reunion och öste för fullt i bluestältet. Arvid och Erland hade också hoppat in och spelade med de. Det var så jävla magiskt, åh. Var så stolt lycklig komplett hoppfull och ja allt som går. Det bara ägde. Annars så seglade jag ganska mycket med min familj, och befann mig i skärgården mest hela tiden. Det var mysigt. Och så sjöng jag på lilla Walters dop i gammelstad, det kändes bra och viktigt att få göra det. 
 
Augusti
Augusti var en nervös månad, om en månad kan vara nervös. Nu var det bara att packa ihop alla bitar och ladda upp inför en helt ny era i livet. Att börja gymnasiet. Åh, om jag ändå visste då att jag inte behövde oroa mig, att allt skulle bli bra. Jag ville så himla gärna att det skulle bli bra och därav började jag tvivla och få någon jobbig klump i magen. Medan jag laddade upp inför skolstart så flydde jag till London tillsammans med ett kärt tjejgäng. Det var en riktigt lyckad resa som jag gärna skulle göra tusen gången om. Jag var också på Musikens Makt med några vänner och det var nog bättre än förväntat. Också gjorde jag ju det också, började gymnasiet, och konstigt nog kändes det riktigt bra. Gymnasiet kändes fett och jag var så glad att jag hade hamnat på Lärkan.

September
I september fyllde jag sexton år, inte så coolt men det är alltid någonting iallafall. Jag var leds på sommaren fast inhandlade ändå en blommig polotröja. Lyssnade mycket på Maggio och drog på mig någon slags öronsjuka som, jag inte visste då, aldrig skulle gå över. Fan, stackars mig. Njöt iallafall av den internationella matmarknaden som tog plats på Luleås storgata, hade mysmiddag med mina vänner för att fira mina sexton levda år, lyssnade på bra musik på kulturnatten, kramade min bror hejdå för att han skulle iväg på tågluff i europa, stressade över för lite tid samt avslutade september med att fika med mina två älsklingsbrudar Emilia och Lovisa. 

Oktober

Jag vet inte vad jag ska säga om oktober riktigt, det var då väldigt omtumlande, det är ett som är säkert. Får ont i magen då jag tänker på oktober. När allt helt plötsligt hade blivit bra igen så bara vände det helt plötsligt, bara sådär, på en kväll. Men tack vare mina goda vänner som låg och kramades tillsammans med mig i sängen en hel eftermiddag så kändes allt lite bättre. Jag kunde andas igen. Jag fyllde worddokument på datorn samt mobilens anteckningar med tankar och känslor som nu i slutändan blev massvis med krönikor, noveller och låttexter. Ja, man är nog som mest kreativ när man är som mest känslofylld. Annars så hade alla musikettor sitt första uppspel i aulan och det var nog ganska roligt, hade cupcakesöndag med några vänner och så sjöng vi med kören i domkyrkan på FNdagen. Jag fick även höstlov och då umgicks jag med mina släktingar från Övik, inhandlade en ny vinterkappa, hade seriemaraton med min sol samt firade halloween på en väldigt udda vis. 

November
November bjöd på mycket roliga saker. En månad där jag mådde riktigt bra även fast jag gick omkring med någon form av konstant förvirring. Jag byggde på mycket nya vänskaper som nu visar sig vara väldigt viktiga för att jag ska fungera som jag ska. Jag klippte av mer än halva mitt hår och kände mig som en ny människa, är så glad att jag vågade göra det. Jag var på massa bra spelningar som mina vänner medverkade i samt hade filmkväll med Hedda och Lovisa. Jag repade för fullt på ensemblelektionerna med en kvartett vi hade fått välja själva och det var riktigt roligt. Vi började sjunga jullåtar på kören och det öppnade någonting inom mig. Jag lyssnade på visor påväg till skolan, började se One tree hill, såg Oskar Linnros live, bar på min termosmugg konstant trots snöstorm och fingrar som var som istappar bara för att få känna litegrann. Och dom där visorna och tekopparna gjorde någonting med mig, kan inte sätta fingret på vad det var, men fan november, vad du var bra!
 
December
I början av december så levde jag på att jag veckan innan hade upplevt Oskar Linnros live på Kulturens Hus. Jag var helt uppslukad. Jag repade massvis inför Lucia på skolan tillsammans med treorna på vår skola, bakade pepparkaksslott med Emilia, sa hejdå till massvis med vänner som skulle fara iväg under jullovet samt flydde iväg till Övik med min familj. Spenderade julaftonen där i Ångermanland och det var mysigt och välbehövligt. Upplevde och skrattade åt Kristian Anttila för andra gången detta år tillsammans med några vänner när han hade konsert på Lillan. Var väl fortfarande ganska förvirrad, men om jag tänker efter så tror jag att man aldrig kommer sluta vara lite förvirrad. December var en varm månad utomhus, det var mest plusgrader hela tiden så jag klädde mig i tunna kappor och så, även fast jag annars brukar klä mig massor för att inte kylan inom mig ska sprida sig utåt. Avslutade året med att spendera lite tid med mina bröder och några vänner. December var sådär.
 
Sammanfattningsvis så har 2013 varit ett väldigt behövligt år. Jag har lärt mig så mycket och så har jag lärt känna alla vänner som nu i dagens läge är mina absolut närmsta. Tvåtusentretton vände upp och ned på hela min värld och jag är så glad att detta år gjorde det, jag hade inte velat ha det som jag hade det för ett år sedan. Min tillvaro nu hade inte varit densamma om allt som hände under tvåtusentretton inte hände. Visst, det har varit endel jobbiga stunder men det är dom man lär sig av. Nu är det bara ungefär ett dygn kvar av detta år och det känns sådär, detta år hade gärna fått fortsätta ett tag till, det känns som att det kommer vara svårt för tvåtusenfjorton att slå tvåtusentretton. Planerna jag har för nästa år är inte så många, men det känns bra för spontana grejer blir alltid bäst. Jag ska iallafall fylla sjutton, åka på bröllop i Rom, åka till andra städer med en kär vän samt vara utan mina bröder i flera veckor. Det sistnämda är inte så kul dock. Men som sagt, det kan inte alltid vara bra och det kommer det aldrig bli heller. Men tillsammans tycker jag att vi gör det bästa av det kommande året, ellerhur? Tack tvåtusentretton för att du hände och för att du revolutionerade mig. Nu äre dags för nystart!

Fragments of your face, race around my lonely place

Nu är det lördag eftermiddag vilket betyder att jag har varit hemma i precis två dygn, i två väldigt bra dygn också! I torsdagskväll var jag med Jacob. Vi pratade mest och såg Känn ingen sorg, det var väldigt trevligt och en mycket lyckad kväll. Igår var det fredag och den spenderades med att trängas med hela Luleå på mellandagsrean. Fyndade lite och sen skyndade jag mig hem, klarar inte av mycket folk. När klockan blev fem kom massvis med släktingar hit för att ha lite knytkalas! Det var asgosigt. Sedan mötte jag och Lovisa upp Linnea för en fika på Roasters, mycket trevligt. Älskar dom. Idag har jag mest tagit det lugnt, sett serier och faktiskt börjat på en ny egen låt, det känns bra. Ikväll ska jag ha goskväll med Maria, vi ska äta finmiddag och prata om sånt vi har missat medan vi varit ifrån varandra. Har saknat henne, det kommer blir en bra kväll!

When you're still waiting for the snow to fall

Har äntligen anlänt hemma efter ungefär en vecka i Övik. Det var väldigt gosigt, fyllt med julafton, mat, släkt samt en bror som fyllde nitton år. Även fast det var som april ute så fick jag ändå lite julstämmning. Nu har jag jullov och det känns så skönt att vara hemma och umgås med folk och bara ta det lugnt. Precis vad som behövs.

What I've said is just what I'm hoping for

Idag har varit en dag med både upp- och nedgångar. Har kramats mycket i skolan med bara bra människor, fått jullov samt sett knäppa men superduktiga lärare ösa på scenen. Efter skolan så har jag packat lite smått inför imorn samt umgåtts med min kära vän Lovisa, det ägde. Älskar henne. Det var faktiskt en väldigt bra dag idag. Imorn kommer jag sova ut, sedan äta mysig frukost med Lovisa innan jag packar det sista för att sedan åka söderut. Inte så långt söderut dock, utan bara till Övik. Men det är inte så bara, med tanke på att det är mitt andra hem och att det var nästan ett år sedan sen jag var där. Längtar så himla mycket. Inte till bussresan dit dock, för det känns drygt, utan tills jag verkligen har satt mig ned på Hornön. Där ska vi, min familj, fira jul tillsammans med några av våra släktingar och det kommer bli lika bra som alltid. Nu lyssnar jag på Adele, inser att jag har en kamera på datorn samt försöker reda ut tusen olika saker i mitt huvud som bara kämpar mot varandra. Det går sådär, men Adele är bra.

Vinterlista

 

Hittade en liten lista någonstans ute i nätrymden och tänkte göra en liten sådan. Här är den. 

 

Känner du dig lycklig och glad nu när vintern är här?

Ja, det gör jag. Tycker om att det är ganska mörkt och mysigt faktiskt! Och kylan är faktiskt helt okej, älskar vintern.

 

Vad kommer bli ditt mest använda plagg i vinter?

Förmodligen mina strumpbyxor med fleece. Annars så hoppas jag på mina vantar. Är så himla dålig på att ha vantar på mig, hur man nu kan vara dålig på det, men jag måste verkligen ha det. Mina händer kommer ramla av annars. 

 

Vad gjorde du vid den här tidpunkten för ett år sedan – hur såg ditt liv ut?


Hade en sugig julkonsert på min högstadieskola, trodde att jag var lycklig samt kände ingen behov av jullov.

Vad gör du om dagarna egentligen?

Försöker få ordning på saker och ting, umgås mycket med vänner, sjunger, äter skumtomtar och lyssnar på visor påväg till skolan i snöstormen. 

 

Vad ska du ha för frisyr?

Min nya frisyr som jag trivs så himla bra med, kort och lite sned lugg. Love it. 

Vad lyssnar du på för musik?

Mest jazziga jullåtar, Ray LaMontagne, Norah Jones samt massa akustisk musik. Bra blandning va!

 

Vad läser du?

För tillfället, ingenting alls! Är dålig på att läsa frivilligt. 

 

Senast tre inkomna sms?

"Ja vi får väl se"

"Får nog sluta tidigare för ska tydligen bara sjunga låten en sväng"

"Sitter i kaffan kom sen"

Vad var bäst med sommaren?

Londonresan! eller alla nya vänner jag lärde känna. eller när Mortal Men spelade i Bluestältet. 

 

Vad var sämst med sommaren?

Att jag inte hann med ens hälften av alla saker jag ville.

 

Senast köpta plagg?

En vit polo, utan ärmar. Lite sparkling också. Asfin. 

Ditt bästa skönhetstips inför vintern?

Bjud på leenden och varma kramar. Då blir man automatiskt mycket goare. 

 

Hur ser du på framtiden?

Jag ser bra på framtiden. På fredag åker jag till Övik och det känns jätteskönt, och nyår kommer förmodligen bli väldigt lyckat också!


Shall we call this a lesson learned?

Idag är det onsdag och min dag har varit ganska bra faktiskt, ovanligt för att vara onsdag. Hade luciarep på morgonen och även fast jag är leds och sur när jag sjunger samma gamla låtar om och om igen så blir jag som varm inuti, när jag hör alla fina stämmor klinga tillsammans. Annars så har dagen bjudit på någon konstig värmebölja som inte är så önskad enligt mig, eftersom att värme är lika med ingen snö, och hela Luleå liksom halkade omkring på gatorna idag, fast det är ju faktiskt ganska komiskt i sig. I måndags hade jag myskväll med Emilia och vi bakade pepparkaksslott och skrattade och pratade om sånt som bara vi kan, älskar henne. Annars så hade jag ensembleuppspel igår med vår lilla kvartett och det gick förvånansvärt bra! Mer visor åt folket. Imorn ska vi mest hänga på muséet hela dagen samt repa inför Lucia ännu mer, för det är på fredag det gäller!

Säg mig att det inte var det här det var

En vecka har gått och detta är endel av det jag hunnit med: sett tvåorna redovisa sina estestprojekt och det var mycketmycket bra, julbakat som bara den med familjen plus Maja och Lovisa och det var asgos och vi bakade sex olika sorter ungefär, ätit middag med Maria på Mat och Prat för att sedan bege oss till skolan och ha sångkväll, varit ännu mer med Maria, gått på skyltsöndag med Hedda och Lovisa samt ätit alldeles för mycket godis. En till sak som jag också har gjort och som räddade hela min höst/vinter var att uppleva Oskar Linnros live. Stod och dansade bredvid några vänner och plötsligt bara kändes det som att ingenting var omöjligt, vi kan gå genom eld. Han fick taket att lyfta likväl som han fick alla i publiken att lyfta sig från deras stolar och bara njuta. Så fantastisk människa. Tack! Annars så har jag också sjungit massvis med jullåtar och försökt skriva lite i brist på annat. Och det har gått bra. 
RSS 2.0